svētdiena, 2016. gada 6. novembris

Kā vairot naudu

Naudai patīk, kad to tērē. Taču no seniem laikiem ir zināms, ka pat vislielākie zelta krājumi beidzas, ja tos tērē neapdomīgi. Lai tā nenotiktu, esošie līdzekļi ir jāiegulda, lai tie pelnītu atkal, nevis jāiztērē pēc iespējas īsākā laikā. Ir neskaitāmi veidi kā to darīt, bet lai tas būtu veiksmīgi, ir jāveic izpētes un plānošanas process.

Lūk pāris ieteikumi kā vairot naudu:



1. Savs bizness. Daudzi sapņo par savu uzņēmumu, bet retajam pietiek drosmes sapni īstenot. Pārsvarā šķērslis ir līdzekļu trūkums vai bailes no neizdošanās. Jaunajiem uzņēmējiem nav viegli, ir gana daudz birokrātisku šķēršļu un citu grūtību, lai uzsāktu jaunu biznesu. Process nav viegls, bet gala rezultāts ir vilinošs. Svarīgākais ir biznesa ideja un vīzija par nākotni. Lieliski, ja darbības veids saistīts ar uzņēmēja sirdslietu, tas padara procesu baudāmāku. Jāveic arī tirgus izpēte, jo nevienam nevajadzīgs bizness peļņu nenesīs. Ja naudas ir pietiekami, tad visu savu enerģiju un laiku var ziedot biznesa attīstībai. Savukārt, ja naudas nav daudz, tad viens no veidiem ir uzsākt biznesu palēnām ar mazākiem apgriezieniem un turpināt pelnīt algu pamatdarbā, kamēr uzņēmums uzņem apgriezienus. Tas noteikti procesu palēninātu un uzņēmumam netiktu veltīta 100% uzmanība, tomēr jārēķinās, ka reti kurš bizness sāk pelnīt uzreiz, tas prasa laiku un laiks ir nauda.

2. Investīcijas. Ja ir pietiekami daudz brīvie līdzekļi, tad investīcijas noteikti ir viens no labākajiem variantiem kā tos tērēt. Ir tiešās investīcijas, kas ir ieguldījumi uzņēmumu pamatkapitālā ar mērķi piedalīties uzņēmumu pārvaldē, un netiešās investīcijas, kas ir ieguldījumi dažādos vērtspapīros, akcijās, zeltā utml. Investīcijas var būt gan finanšu, gan ne finanšu, kas ir nemateriālie ieguldījumi. Jebkura investīcija tiek veikta ar mērķi gūt labumu vēlāk. Plānojot, kur ieguldīt investīcijas jācenšās nauda ieguldīt tur, kur gaidāms cenu pieaugums. Ja nav zināšanas par finansēm, tad labāk padomu prasīt profesionāliem investīciju konsultantiem. Gan pērkot akcijas, gan piedaloties valūtu tirgos, bez attiecīgās jomas pārzināšanas neiztikt.

Ja līdzekļi ir pietiekami, piemēram, 15 000 EUR un izvēle krīt par labu finanšu tirgum, tad naudu vēlams sadalīt pēc iespējas dažādos grozos un instrumentu veidos, ieguldot gan Baltijas, gan ārvalstu uzņēmumos.

Populāri ir ieguldījumi nekustamajā īpašumā. Ja ir lieka nauda, tas ir viens no labākajiem veidiem kā to nezaudēt un pelnīt. Vienmēr paliks pats īpašums, kas ir vērtība, tomēr nekad nevajadzētu to pirkt par lielāku cenu kā to būs iespējams pārdot. Īpašumu var izīrēt un pie labas iespējas to izdevīgi pārdot. Bet, protams, šos ieguldījumus arī nedrīkst uzskatīt par pašsaprotamiem peļņas nesējiem. Kā pierādīja problēmas Latvijas nekustamo īpašumu tirgū ekonomiskās krīzes laikā, spēja kaut nedaudz prognozēt finanšu notikumus uz priekšu un saprātīga pieeja lietām, vienmēr noder.

Veicot jebkuras investīcijas, vienmēr jāizvērtē riska pakāpe. Ļoti bieži iespēja gūt ātru peļņu nāk komplektā ar lielu risku. Ir teiciens – kas neriskē, tas nevinnē, tomēr jāsaprot cik daudz esat gatavs zaudēt. Tāpat eksperti iesaka neieguldīt vienā lietā, tas nozīmē, ja līdzekļi to atļauj, investīcijas ir jāsadala. Tas mazinās risku, ja kāda no investīcijām pievils, jo kā zināms, pilnīgi visu paredzēt nespēj neviens.