otrdiena, 2018. gada 14. augusts

Izvirziet mērķus kopā

Ja ģimenē ir vairāki locekļi, tad finanšu mērķus vajadzētu plānot kopīgi. Izveidojiet īstermiņa mērķu sarakstu (12 mēnešiem), vidēja termiņa mērķu sarakstu (1-3 gadiem) un ilgtermiņa mērķu sarakstu (3-5 gadiem).

Sarakstā apraksiet katru mērķi un definējiet pašreizējo statusu. Tabulā uzrakstiet, kāds ir jūsu mērķis, cik ilgā laikā plānojat to sasniegt, kāda ir pašreizēja situācija (cik daudz jau ir uzkrāts), cik daudz vēl jāuzkrāj, kā arī kādā veidā jūs šo mērķi sasniegsiet.

Mērķu noteikšana palīdz motivēt sevi ievērot un kontrolēt noteikto budžetu, kā arī tas ir lielisks veids, kā bērni var sākt apgūt naudas plānošanas pamatprincipus.

Piemērs. Ģimene (trīs cilvēki) izvirza mērķi doties kopīgā ceļojuma atvaļinājumā uz Ēģipti.
Kopējais ceļojuma komplekts maksā aptuveni 850 eiro, paredzams, ka uz vietas vēl tiks iztērēt vēl 300 eiro, tātad kopējais budžets 1150 eiro. Ģimenes uzkrājuma kontā pašlaik ir 300 eiro, kas nosedz tēriņus ceļojuma laikā. Līdz brīdim, kad jāiegādājas ceļojuma komplekts atlikuši 8 mēneši.

Tēriņu plānošana

Sekot līdzi tēriņiem un kontrolēt tos Tu varēsi tikai tad, kad būsi savus ienākumus sadalījis noteiktās izdevumu kategorijās. Tas tad arī būs Tavs budžets.

Identificējot un sekojot līdzi saviem tēriņiem, kā arī plānojot uz priekšu, Tu varēsi ne tikai iekļauties savā budžetā, bet arī uzlabot savu finansiālo situāciju.

Sāc izmantot Ikmēneša izdevumu darba lapu. Uzraksti savus plānotos tēriņus nākamajam mēnesim, analizējot nemainīgo, mainīgo un periodisko tēriņu kategorijas. Pēc tam sāc pierakstīt savus faktiskos tēriņus, kā arī idejas, kā tos nākotnē samazināt.