pirmdiena, 2017. gada 27. februāris

Kā dzēst parādus?

Viens veids, kā sekmīgi dzēst parādu, ir, analizējot savus tēriņu ieradumus. Atklājiet, kur aiziet visa Jūsu nauda, un izseciniet, vai ir kādi izdevumi, kas varētu tikt mainīti un koriģēti, lai ietaupītu naudu.

Izveidojiet sarakstu ar visiem saviem izdevumiem. Vairāku mēnešu garumā pierakstiet katru lietu, kam Jūs tērējat naudu.

Nākamais solis ir izveidot vispārējās kategorijas, lai grupētu izdevumus. Jūs droši vien izveidosiet kategorijas mājoklim, automašīnai, parādu atmaksai, pārtikai, izklaidēm, un citiem. Ja Jums ir hobijs, kam Jūs tērējat naudu, Jūs varat izveidot kategoriju arī tam.

Izveidojiet 2 līdz 6 mēnešu sarakstu ar saviem izdevumiem. Tas dos Jums labāku vispārējo priekšstatu par Jūsu tēriņu paradumiem. Bet nepārspīlējiet. Jūs vienkārši vēlaties apskatīt Jūsu tēriņu ieradumus. Tāpēc nemēģiniet pierakstīt izdevumus vesela gada garumā. Tas būtu pārāk apgrūtinoši.

Nākamais ir noteikt vidējos ikmēneša tēriņus katrai kategorijai, ko izveidojāt 2. solī. Tātad, ja Jums ir 3 mēnešu dati, pievienojiet savu izdevumu kopsummu visiem 3 mēnešiem, kā piemēru, un izdaliet ar 3 (par 3 mēnešiem). Tas dos Jums vidējo summu, ko Jūs tērējat katru mēnesi šajā kategoriju. Dariet to ar katru kategoriju.

Tagad saskaitiet visu savu kategoriju vidējos rādītājus. Tas dos Jums vidējo ikmēneša summu, ko Jūs iztērējat.

Nosakiet savus ienākumus. Tie nav Jūsu bruto ienākumi (nauda pirms nodokļiem), bet Jūsu neto ienākumi. Neto ienākumi ir faktiskā summa dolāros, ko Jūs saņemat pēc nodokļiem.

Visbeidzot, viens no labākajiem veidiem, kā ietaupīt naudu, ir, ietaupīt to nedēļas nogalēs. Došanās uz kino vai restorānu ir patīkama, bet ir arī dārga. Dodieties izklaidēties retāk un mēģiniet ieviest aktivitātes, kas izmaksā mazāk. Lētāk ir apmeklēt pasākumus bez ieejas biļetēm vai vienkārši izbraukt pie dabas. Latvijā ir daudz skaistas vietas, ko apskatīt kopā ar tuvajiem. Tie ir lieliski veidi, kā sanākt kopā, un neiztērēt gandrīz neko. Jūs pat varat kļūt par piedzīvojumu meklētāju.