trešdiena, 2016. gada 17. augusts

Kā visātrāk atbrīvoties no parādiem

Diemžēl kavēta kredīta atmaksas termiņa gadījumā nav iespējams ātrs risinājums. Tādu ieteikumu īstenošana, kā atbrīvoties no parādiem, var prasīt kaitinoši daudz laika. Daži gluži vienkārši laikus brīdina par situācijām, kas var rasties, aizņemoties naudu, pērkot preci līzingā vai uz nomaksu, un tajos ir rodami vairāki domu graudi. Tomēr retais ieklausās brīdinājumos un visbiežāk atceras tos tikai tad, kad saņemta mācība pieredzes veidā. Tomēr ir daudzi, kuriem ir izdevies atmaksāt parādus. Kādēļ lai uzvarētāju vidu neatrastos arī Tu?

Lai nu kā - ja esi starp tiem, kam parāds pēc iespējas ātrāk jānoveļ no pleciem, vai vēlies izvairīties šī rakstura finanšu grūtībām nākotnē, Tev palīdzēs šajā rakstiņā minētie paņēmieni, kā tikt vaļā no parādiem. Bet – ar vienu nosacījumu: nākotnē Tev jābūt uzmanīgākam. Viens no svarīgākajiem posmiem kredīta ņemšanas procesā ir Tavu jau esošo ienākumu un izdevumu apmērs, ko parasti aizdevējs vēlas uzzināt no kredīta ņēmēja. Vienmēr uzrādi kredīta devējam patiesos ienākumus, jo tas palīdz aizdevējam izstrādāt reālistisku atmaksas plānu. Pat, ja tas netiek pieprasīts, domā līdzi, kā atmaksāsi kredītu, nevis akli paļaujies uz aizdevēja grafiku.

1. Saskaiti parādu summu.

Brīžos, kad esam ķezā, vislabāk ir drosmīgi stāties patiesības priekšā, nevis bēgt un neskatīties problēmas virzienā. Protams, nav viegli pat atzīt, ka esi kādam parādā; kur nu vēl, ja parādu ir tik daudz, ka, iespējams, neiztikt bez trešās puses (piemēram, LAFPA – Latvijas Alternatīvo finanšu pakalpojumu asociācijas) palīdzības. Tomēr, apkopojot visus ciparus, Tu vismaz zināsi, par kādu summa ir runa, lai varētu adekvāti novērtēt situāciju un rast labākos risinājumus.

2. Aprēķini savus ienākumus.

Kad parādi pilnībā apzināti jeb saskaitīti, jāsaprot, no kādiem avotiem tos varēsi segt. Ja Tev ir neregulāri ienākumi, Tev vismaz aptuveni jāzina, cik naudas nākamā mēneša laikā ienāks Tavā kontā vai - skaidrā naudā – maciņā. Vari sarēķināt arī, cik naudas ieņemts iepriekšējā mēnesī, ja tas palīdz prognozēt nākotnes ieņēmumus.