ceturtdiena, 2016. gada 17. marts

Māju siltināšanas kredīts

Ēkas siltināšanai nepieciešamos līdzekļus iespējams iekrāt, iekasējot nelielu naudas summu no katra mājas dzīvokļa īpašnieka katru mēnesi. Tas, protams, prasīs vairāk laika, bet tādā gadījumā nebūs jāpārmaksā par siltināšanas kredīta procentiem. Tomēr, ja energoefektivitāti vēlaties uzlabot pēc iespējas ātrāk, palīdzēt var kāds no daudzdzīvokļu māju siltināšanas kredītiem, kuri tiek izsniegti gan mājas apsaimniekotājam, gan arī dzīvokļu īpašnieku sabiedrībām. Renovācijas kredītu var noformēt vienīgi juridiska persona - dzīvokļu īpašnieku sabiedrība (kooperatīvā sabiedrība un biedrība, sabiedrība ar ierobežotu atbildību) vai ārējais apsaimniekotājs. Kas var saņemt daudzdzīvokļu ēkai nepieciešamo kredītu? Finansējumu var saņemt jebkurš apsaimniekotājs - gan dzīvokļu īpašnieku sabiedrība DzĪKS, DzĪB, gan specializēts namu apsaimniekošanas uzņēmums, ja 75% dzīvokļu īpašnieku piekrīt aizdevuma saņemšanai.

Gadījumos, ja dzīvokļu īpašnieki nespēj savākt pietiekoši daudz parakstus par ēkas siltināšanas kredīta pieprasījumu, tad ēku nav iespējams nosiltināt. Kas ēka ir nosiltināta, iedzīvotājiem būs mazāki apkures rēķini un siltā ūdens uzsildīšanas rēķins. Tomēr palielināsies komunālo pakalpojumu rēķins, jo dzīvokļa īpašniekiem ir jāsedz ēkas siltināšanas izmaksu kredīts. Vai daudzdzīvokļu māju siltināšana iedzīvotājiem atmaksājās? Uz šo jautājumu var atbildēt tikai paši iedzīvotāji, jo šī pieredze katram ir savādāka. Citi saka, ka kopumā rēķini ir samazinājušies, tomēr citi saka, ka tagadējais kredīts, kas ir jāmaksā par ēkas renovāciju, ir vēl augstāks, nekā apkures maksājumi ziemā. Daži uzskata, ka ikmēneša maksājumi kopumā nav kļuvuši mazāki, taču ilgtermiņā tas atmaksāsies. Kolīdz šis kredīts tiks izmaksāts, tad šādos dzīvokļos dzīvot būšot krietni vien izdevīgāk.

Tieši tāpēc ir svarīgi padomāt par nākotni un ja līdz šim jūs esat pret pārmaiņām vai baidāties no liela kredīta nastas uz saviem pleciem, tad atcerieties, ka nekas slikts jau nevar notikt un ēkas siltināšana ir labs ieguldījums ilgtermiņā. Tiem, kas ir jau gados vecāki ļaudis, nevajag aizmirst par saviem bērniem un mazbērniem, kuri būtu ļoti priecīgi dzīvot nosiltinātā ēkā.

http://www.dabbler.lv/daudzdzivoklu-maju-siltinasanas-kredits