trešdiena, 2016. gada 30. marts

Vai kredītu izmantošana var izraisīt atkarību?

Kredīti ir ļoti daudzu cilvēku ikdienas sastāvdaļa. Bieži, tā ir izeja no bezizejas situācijas. Mēs aizņemamies, jo trūkst naudas lietām kas mums ir svarīgas vai nepieciešamas. Bet vai tas rada atkarību? Vai mēs varam kļūt atkarīgi no aizdevumu ņemšanas?

Jā. Aizdevumu ņemšana var radīt atkarību, kas var būt tikpat postoša kā azartspēles vai citas atkarības. Narkotisko vielu lietošana var laupīt jūsu dzīvību. Azartspēles liek jums iztērēt visus savus līdzekļus cerot uz lielo laimestu, izpostīt jūsu ģimeni. Kredīti var likt jums ieslīgt apburtajā lokā. Šis loks sastāv no aizdevuma paņemšanas un atmaksas. Tas tā turpinās līdz vairs nespējat veikt atmaksu. Kad tas ir noticis, jūsu finanses vairs nav jūsu, tik sākti piedziņas procesi, jūsu manta tiek pārdota. Jūs dzīvojat pastāvīgā stresā, jo domājat par sekām ko šie procesi atstās uz jums. Tas ietekmē ne tikai jūs, bet arī jums apkārt esošos cilvēkus.

Aizdevumi ir laba lieta. Tie palīdz veikt lielākus pirkumus, iegūt mājokli, automašīnu, palīdz risināt negaidītas situācijas. Bet kad aizdevumi kļūst par ikdienas sastāvdaļu, jūs esat kļuvis par to kalpu. Jūsu ienākumi tiek pakļauti aizdevumu segšanai un jūsu reālie ienākumi ir šo aizdevumu summas. Jūsu brīvie līdzekļi sarūk, jo ir jāatmaksā aizdevums un tā komisija.

Kredīti ir mūsu izvēle. Neviens mūs nevar piespiest aizņemties. Katrā situācijā ir izvēles iespēja. Reizēm tā nav pieņemama un aizdevums ir jāņem, reizēm tas ir vieglākais ceļš. Mums ir jāsaprot sekas ko aizdevums var atstāt. Jums nav jākļūst atkarīgam no aizdevumiem, bet to izdarīt ir ļoti viegli. Labākās ieceres mēdz pavērsties pret mums. Tāpēc redzot pirmās pazīmes, ka sākam ieslīgt aizdevumos, meklēsim izeju no situācijas pirms esam pārāk dziļi, lai ko labotu. Neliela naudas summiņa var atstāt milzīgu iespaidu uz visu mūsu atlikušo dzīvi.