ceturtdiena, 2016. gada 14. aprīlis

Privātās naudas gudrības

Naudu nedrīkst izniekot. Ja naudu izniekojat, jūs nevarat sūdzēties par tās trūkumu. Naudai patīk, ka to tērē. Bet tie ir jūsu pelnītie līdzekļi un jums ir jābūt atbildīgam par tiem. Ir jāprot sadalīt jūsu vajadzības:

  • Tas kas nepieciešams tagad.
  • Tas bez kā varētu iztikt.
  • Tas bez kā var iztikt.

Kamēr neesat izveidojis pietiekošas naudas rezerves jūsu budžets ir ierobežots. Lietas, kas ir nepieciešamas bez jautājumiem ir jāliek pirmajā vietā, bet tas, ko vēlaties, bet bez kā jūs varat iztikt un tas neradīs īpašu diskomfortu, šīs lietas jums būtu jāatliek. Labs veids šādā situācijā ir naudas krāšana. Ja vēlaties ko īpašu, bet no ikdienas izdevumiem tas nesanāk, lai neradītu pārmērīgu slodzi uz ikdienas nepieciešamībām, varat sākt krāt tieši šim nolūkam. Naudas krāšana nozīmē tikai vienu – atliktu naudu un iespēju paņemt to, kad tas ir nepieciešams. Ja nebūs iekrājumi, tad vienā brīdī var būt nepieciešams kredīts vai līzings, kas atkarīgs no situācijas un naudas summas. Kredīts nav slikta prakse, bet tas nedrīkst tikt ņemts regulāri. Ja reti, tad labi, ja bieži, tad nav labi!

Sadalot visas nepieciešamības pēc prioritātes, jūs varēsiet izvairīties no pārmērīgas slodzes uz jūsu naudas maku. Vispirms samaksāsim komunālos maksājumus un atliksim nepieciešamo ikdienas izdevumiem. Tad iegādāsimies nepieciešamo apģērbu, atliksim nedaudz naudas izklaidei, arī tas ir ļoti svarīgi. Un tikai tad, kad viss no pirmajām divām kategorijām ir izdarīts iesim pirkt jaunu televizoru. Aizstāt veco, vēl labo, televizoru ar jaunāku modeli nav prioritāte. Uz tamlīdzīgām lietām nevajadzētu apdraudēt ikdienas budžetu vai nemaksāt komunālos maksājumus. Jaunam televizoram varat sakrāt naudu no atlikumiem vai sākt taupīt, lai to nopirktu.

Jo mazāk jums ir naudas, jo vairāk tiek domāts par to kā to iztērēt labāk. Krāt katru centu nebaltai dienai, neizbaudot šodienu, ir tikpat slikti kā iztērēt visu par rītdienu nedomājot. Ir jāatrod zelta vidusceļš. Dzīvot šodienā un rūpēties par rītdienu, lai neradītu lieku stresu.